OKK Formula & Raceboard 2017: een nieuw kampioenschap speciaal voor Formula en Raceboard!!

De laatste tien jaar bestond het Nederlands Kampioenschap voor Formula en Slalom uit een gecombineerde tour, waarbij boven de 15 knopen Slalom werd gevaren en onder de 15 knopen Formula. Na vijf of zes weekenden varen op verschillenden plekken in het land leverde dit een kampioen Slalom en een kampioen Formula Windsurfing op.

Nadat begin december tijdens de ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Wedstrijdsurfers duidelijk werd dat de discipline Slalom liever een eigen kampioenschap wilde organiseren, is een werkgroepje Formula aan de slag gegaan om te kijken hoe in 2017 voor deze mooie courseraceklasse toch een kampioenschap kon worden georganiseerd.

Volgens de richtlijnen van het Watersportverbond deden in 2016 te weinig Formula’s aan het NK mee, om in 2017 nog een officieel Nederlands Kampioenschap te kunnen organiseren. Een minder officieel “Klasse Kampioenschap” bleek wel mogelijk. Hiervoor zijn de eisen van het verbond minder zwaar. Al snel bleek dat ook de Nederlandse Raceboarders zich bij het initiatief voor een Klasse Kampioenschap wilden aansluiten. Het idee is in januari uitgewerkt tot een concreet voorstel. Het voorstel is nu via de NVW bij het Watersportverbond ingediend.

Het Open Klasse Kampioenschap (OKK) Formula & Raceboard 2017 is laagdrempelig, eenvoudig van opzet en zal uit twee wedstrijddagen bestaan:

  • zondag 14 mei op de Westeinder Plassen bij Aalsmeer en
  • zondag 15 oktober op het Gooimeer bij Almere.

De twee kampioenschapsdagen worden georganiseerd in samenwerking tussen de NVW, Windsurfvereinging Almere Centraal en Windsurfclub Aalsmeer. Per dag kunnen maximaal vijf races worden gevaren. Het totaalklassement van beide dagen (met wat aftrek) bepaalt het kampioenschap.

Zo laag mogelijke inschrijfgelden, één wedstrijddag per weekend dag i.p.v. hele weekenden met overnachtingen, locaties op goed bereikbare plekken centraal in het land, niet te extreme wedstrijdomstandigheden….. voor deze eenvoudige format is gekozen om ook minder ervaren courseracesurfers in de gelegenheid te stellen aan het kampioenschap deel te nemen. Doel is om voor elke klasse in 2017 minimaal 15 deelnemers aan de start te krijgen. Alleen dan kan in 2018 weer gestreden worden voor een officieel Nederlands Kampioenschap.

Binnenkort wordt de Notice of Race gepubliceerd. Naast de officiele klassen “Formula Windsurfing” en “Raceboard Windsurfing” is er ook een speciale “Rookie Racing Klasse”. Voor de surfers die wel voor het eerste een rondje op een Formula of een Raceboard willen meevaren, maar zich nog niet goed genoeg vinden om een echte kampioenswedstrijd te varen. O ja, het Klasse Kampioenschap is “open”. Dus Belgen, Duitsers en andere nationaliteiten kunnen ook kampioen worden.

Dus Formulasurfers en Raceboarders…. vanaf nu hard trainen, en kom op 14 mei gezellig allemaal naar Aalsmeer en op 15 oktober naar Almere!!! Meer informatie volgt.

Deel dit bericht
Share