RS:X Trainingsgroep (RTC)

Training voor talenten met een beloftenstatus

RS:X Selectie van het RTC

Sinds 2013 is Windsurfvereniging Almere Centraal officieel door het Watersportverbond benoemd tot Regionaal Training Centrum Windsurfen. Het Regionaal Trainingscentrum (RTC) Windsurfen in Almere is een plek waar jonge topsporters in opleiding worden voorbereid op een succesvolle sportcarrière. Professionele coaches leiden surftalenten op om op nationaal en internationaal niveau wedstrijden te gaan windsurfen. In het RTC wordt getraind in de klasse Bic Techno One Design en de Olympische RS:X klasse. De RS:X selectie trainingsgroep traint vast op woensdag- en vrijdagmiddag.

RS:X

Eenheidsklasse
De RS:X is een officieel olympisch windsurfboard. Deze plank is ontworpen in 2004 door Jean Bouldoires & Robert Stroj. Zowel het RS:X board als de bijbehorende zeilen komen uit dezelfde Neil Pryde fabriek. Tijdens wedstrijden van de RS:X klasse varen alle surfers met hetzelfde materiaal. Zelfs voor de mast, giek en vin is de materiaalkeuze niet vrij. Daarom noemen we het een eenheidsklasse. Het verschil op de finishlijn wordt uiteindelijk bepaald door de beste techniek en strategie. Door het formaat van de plank en het zeil kan het ontwerp in alle windsnelheden, van 3 tot 30 knopen, gebruikt worden.

Het zeil voor heren is is 9,5 m2, dames en jeugd varen met 8,5 m2.

RS:X zeil, Neil Pryde

Board specificaties
De RS:X is 286 cm lang, 93 cm breed, heeft een volume van 220 liter en een gewicht van 15,5 kg. Door deze afmetingen is het board goed wendbaar en door zijn breedte goed stabiel. Het board heeft een zwaard en verstelbare mastvoet en is inzetbaar met een windbereik van 3 tot 30 knopen.

Item Lengte Max. Breedte Gewicht Volume Constructie Vin bevestiging
Board 286 cm 93 cm 15.5 kg 220 litres Carbon Sandwich Deep Tuttle
Zwaard 77 cm Pre-Preg Glass Sandwich

Trainingen
Het watersportverbond heeft samen met de vereniging van wedstrijdsurfers beleid ontwikkeld om jeugd windsurftalenten verder te ontwikkelen. Al deze activiteiten vinden plaats binnen de Techno293 eenheidsklasse, in ISC Medemblik of Scheveningen. Zo worden er ‘open’-regiotrainingen en nationale trainingen door het watersportverbond georganiseerd. Ook vindt er een jaarlijkse selectie plaats van de 6 beste windsurftalenten die extra begeleid worden; het nationaal beloftenteam.

 

RS-X board

Meld je aan als lid en/of voor één van de activiteiten!

Deel dit bericht
Share