Bic Techno Trainingsgroep (RTC)

Training voor talenten met een beloftenstatus

Bic Techno 293 OD selectie van het RTC

De Bic Techno selectie trainingsgroep traint vast op woensdag en vrijdag middag. Het Regionaal Trainingscentrum (RTC) Windsurfen in Almere is een plek waar jonge topsporters in opleiding worden voorbereid op een succesvolle sportcarrière. Klaargestoomd op een vloeiende instroom in de Topzeilacademie, het Nationaal Trainingscentrum in Scheveningen.

Bic Techno 293 OD

Eenheidsklasse
De Bic Techno 293 OD is het internationale windsurf eenheids klasseboard voor de jeugd. In 2005/2006 is dit board door de ISAF geselecteerd als opvolger van de Aloha klasse. De Bic Techno klasse is met name bedoeld voor jeugd windsurfers tot 19 jaar als voorloper op de RSX-klasse.

OD staat dus voor One Design
De Techno293 klasse is een zogenaamd One Design board. Kort gezegd: Tijdens wedstrijden van deze klasse varen alle surfers met hetzelfde materiaal. Het verschil op de finishlijn wordt uiteindelijk bepaald door de beste techniek en strategie en niet door de beste spullen of dikste portemonnee. Belangrijkste beperking is dan dat de maximale zeilgrootte (per leeftijdscategorie verschillend en varierend van maximaal 5.8 m2 tot 7.8 m2) en dat een zeil niet meer dan 7 zeillatten en niet meer dan 2 cambers mag hebben.

Type board
De Bic Techno 293 OD is een relatief groot board. 293 cm lang, 79 cm breed, heeft een volume van 205 liter en een gewicht van 12,5 kg. Door deze afmetingen is het board goed wendbaar en door zijn breedte goed stabiel. Het board is inzetbaar van een windbereik van 0 tot 30 knopen. Het board heeft ook een zwaard en verstelbare mastvoet.

Trainingen
Het watersportverbond heeft samen met de vereniging van wedstrijdsurfers beleid ontwikkeld om jeugd windsurftalenten verder te ontwikkelen. Al deze activiteiten vinden plaats binnen de Techno293 eenheidsklasse, in ISC Medemblik of Scheveiningen. Zo worden er ‘open’-regiotrainingen en nationale trainingen door het watersportverbond georganiseerd. Ook vindt er een jaarlijkse selectie plaats van de 6 beste windsurftalenten die extra begeleid worden; het nationaal beloftenteam.

Wedstrijden in Nederland

Voor de Techno293 worden diverse wedstrijden in Nederland georganiseerd. Een voorbeeld is de Holland Windsurfing serie. Deze wordt door een aantal samenwerkende windsurfclubs georganiseerd. Daarnaast zijn er de wedstrijden zoals de Dutch Youth regatta en de Holland Windsurfing Series. Natuurlijk kun je ook mee doen aan niet specifieke Techno wedstrijden zoals de wedstrijden op je eigen club en de slalomwedstrijden: DAm-X, Realtrip.

Internationale wedstrijden
The North Sea Cup is een serie van 4 wedstrijden (4 weekenden) in Nederland, Belgie, Frankrijk en Engeland. Ook hier zijn de meeste wedstrijden op zee. Een stapje hoger is deelname aan het Europees en Wereldkampioenschap; elk minimaal een week in het buitenland.

De Jeugd Olympische spelen
In 2010 werden voor het eerst de jeugd Olympische spelen georganiseerd (in Singapore). De volgende Jeugd Olympische Spelen zijn in 2022 in Dakar, Senegal. Tijdens deze spelen zal ook gevaren worden op de Techno293.

(Leeftijds)categorieën
Bij Techno293 wedstrijden wordt er gevaren in verschillende categorieën. Niet elke evenement heeft altijd aparte rankings over alle categorieën. Dit is vaak afhankelijk van het aantal deelnemers. In de NOR (Notice of Race) van de wedstrijd is vaak terug te vinden in welke categorieën er een aparte ranking is.

  • Categorie U13 Leeftijd : de windsurf(st)er bereikt in het lopende kalenderjaar nog niet de 13 jarige leeftijd Maximale zeilmaat 5.8
  • Categorie U15 Leeftijd : de windsurf(st)er bereikt in het lopende kalenderjaar nog niet de 15 jarige leeftijd Maximale zeilmaat 6.8
  • Categorie U17 Leeftijd : de windsurf(st)er bereikt in het lopende kalenderjaar nog niet de 17 jarige leeftijd Maximale zeilmaat 7.8
  • Open klasse Maximale zeilmaat 7.8

De U17 is bij de Techno293 wedstrijden de zgn ‘koningsklasse’. Dit is de leeftijdscategorie met de meeste deelnemers.

Bij de meeste grote wedstrijden worden de verschillende leeftijdscategorieën ook verdeeld tussen jongens en meisjes. Dit is echter niet altijd het geval. Bij de Holland Windsurfing varen de jongens en meisjes samen tegen elkaar en is er geen aparte jongens/meisjes klassering.

DEELNAMEOVEREENKOMST RTC

www.techno293.org/

Meld je aan als lid en/of voor één van de activiteiten!