Historie van windsurfvereniging Almere Centraal

Oprichting

Opgericht in 1980 ( officieel 01-07-81 ) door een aantal fanatieke surfers van het eerste uur. Er werd toen gesurft bij het Zilverstrand, waar een zogenaamde bouw-keet op wielen werd neergezet en dienst deed als clubhuis. Het aantal leden werd steeds groter en de “Pipo” kar te klein. Na gesprekken met de gemeente werd besloten dat de club ruimte voor bebouwing zou krijgen aan de toenmalige “Centrale plas”, nu het “Weerwater”, gelegen tussen Almere Stad en Almere Haven. Vandaar ook de naam van de vereniging “Almere Centraal”.

Nieuwe locatie, Almere Haven

Toen het Weerwater klaar was voor eventuele bebouwing was het windsurfen al zo veranderd, dat het windsurfen op deze plas niet echt aantrekkelijk meer was. We kregen toen een plek aangeboden aan het surfstrand nabij Almere haven, vlak aan het water. Een mooiere locatie was niet denkbaar.  In 1984 werden er drie portocabins neergezet die aan elkaar gekoppeld werden.  Deze mochten voor een periode van maximaal vijf jaar! (dat was de bedoeling) blijven staan. Eerst werd er één container bijgezet voor plankenstalling, dat werden er vier, voor totaal meer dan 100 surfplanken. Na jaren van voorbereiding lukte het ons om in 1999 een compleet nieuw clubgebouw bij het surfstrand van Almere-Haven neer te zetten. Met de hulp van vele leden die daar honderden uren vrijwilligerswerk in staken hadden we eindelijk een echt clubgebouw met kleedkamers, douches, een ruime berging en een prachtige kantine. Echt een gebouw om trots op te zijn. En dat waren we dan ook.

2 x Brand

Het is niet voor veel verenigingen weggelegd om tweemaal in twee jaar een clubhuis feestelijk te openen.
Helaas is de reden hiervoor minder plezierig en we hopen ook dat het niet weer voorkomt.
Na onze feestelijke opening in mei 2000 werd het clubgebouw in de as gelegd.
Gelukkig konden wij met veel hulp van vrijwilligers snel met een nieuw clubhuis beginnen
dat in de zomer van 2001 al zover gereed was dat er voor diverse activiteiten gebruik van kon worden gemaakt.
zaterdag 27 april 2002 is het nieuwe clubgebouw feestelijk geopend

 

De vereniging heeft in de loop der jaren diverse soorten wedstrijden gehad die goed bezocht werden, zoals de drie uren van Almere, Surf Triathlon, Bridge to Bridge, Rondje Pampus, de Gooimeer Funcup, Almere Island Race, SlalomXL en de Funsport Tour melk elk jaar een andere hoofd-sponsor. Ook was onze spot één van de lokaties van de Regiocup Midden van het Watersportverbond. In 2007 is Almere Centraal begonnen met een wedstrijd groep op de Techno T293 One-Design Olympische boards. Vanaf het begin heeft de club grote successen geboekt, in de leeftijds- klasse tot 15 jr en tot 17 jaar. Voortgaand daarop zijn diverse Nationale evenementen zoals the Mission en the Real Trip in 2008 gewonnen door de Almere Centraal jeugd.

Alive and Kicking!

In 2011 bestond de vereniging 30 jaar.
Daarnaast is Almere Centraal in 2011 tijdens de North Sea Cup (Engeland, Noord Frankrijk, België), uitgeroepen is als beste club

In 2012 is de vereniging begonnen met een nieuw programma. 
Stimuleren van een dagelijks sport- en beweegaanbod voor scholieren. Ruim 300 kinderen tot 18 jaar hebben een surf clinic gevolgd. Daarnaast is Almere Centraal ook in 2012 tijdens de North Sea Cup (Engeland, Noord Frankrijk, België), uitgeroepen is als beste club

2013 een jaar met een nieuwe missie.
Trainingen voor wedstrijden en vaker kunnen trainen was de basis voor een Regionaal Trainings Centrum (RTC). September 2013 is de pilot gestart.

2014 RTC officieel open.

4 dagen per week wordt er aan 2 leeftijdsgroepen les gegeven aan talenten.
Sportimpuls aan PO scholieren uit de groepen 6-7 en 8.
Een samenwerking met Kanokey en Seil-Today.

2015. Start project met studenten watersport.

Een combinatie met roeivereniging Pampus, Sail-Today en Almere-Centraaal.

2016. De vereniging bestaat 35 jaar.
Dat hebben we gevierd. Daarnaast ging voor de 2e keer ging een lid van de windsurfvereniging naar de Olymische Spelen. Lilian de Geus miste op 1 punt na de Bronzen medaille in Rio. Ze kon het resultaat van Dorien de Vries uit 1992 (Brons) helaas niet evenaren.

2017.Start van het indoor winterprogamma.

2018. De vereniging gaat samenwerken met Windsurfcentrum Almere

2019. De vereniging en Haddock watersport
Beide gaan een intentie overeenkomst aan voor minimaal 2 jaar. Haddock gaat de horeca starten in het clubgebouw.

2020

Almere Centraal 35 jaar

Meld je aan als lid en/of voor één van de activiteiten!