Innovatie

De verschillende innovaties die toegepast worden binnen het RTC Windsurfen, waar het Regionaal Trainingscentrum Windsurfen in Almere niet alleen nationaal, maar ook internationaal mee voorop loopt.

Athletic Skills Model zorgt voor veelzijdige sporters

Als eerste uurs partner van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) hebben we het ASM gedachtengoed geïntegreerd in de lessen, trainingen en ons indoor winterprogramma. We zien dat het ASM geïnspireerde programma op ieder niveau leidt tot veelzijdigere en breder ontwikkelde sporters.

Regelmatig maken we voor RTC trainingen gebruik van het Beweegveld Kimwierde, dat letterlijk op een steenworp afstand van het surfstrand is te vinden. In de winterperiode wordt daarnaast ook getraind in veelzijdige trainingsruimtes van het Olympiakwartier sportcomplex.

iQFOiL jeugd & junior materiaal

Op het Olympische water van Tokyo werd voor de laatste keer op de klassieke RS:X gevaren. Op weg naar de Spelen van 2024 en 2028 bepaalt de iQFOiL het nieuwe format. Met het windfoilen vliegt de surfer ca. 50cm boven het water. Door de geringe weerstand stijgt de surfer met zeer weinig wind al op uit het water, gaat het veel harder dan de traditionele surfplank en ziet het er spectaculairder uit.

Als afgeleide van het senioren iQFOiL materiaal is er de iQFOiL Jeugd en Junioren klasse. In 2020 heeft het RTC als eerste ter wereld voor deze klasse gekozen. Een onzekere sprong in het diepe, inmiddels is de iQFOiL Jeugd klasse, de internationale standaard voor jeugd surfers geworden.

Alle RTC atleten trainen met hetzelfde eenheidsmateriaal. Ondanks de hoge aanschafprijs zien we dat jongeren erg enthousiast zijn over het nieuwe materiaal en de bijbehorende wedstrijdformats, wat er mede voor heeft gezorgd dat het aantal deelnemers in het RTC de afgelopen jaren sterk is gegroeid.

Technologische hulpmiddelen

Slimme GPS trackers, boardcomputers waarmee sporters live vanuit de coachboot te volgen zijn, hoge kwaliteit video beelden en geavanceerde drones ondersteunen de sporters bij de uitgebreide evaluaties na afloop van hun trainingen.

Moderne draadloze communicatiemiddelen stellen coach en atleten in staat om makkelijker, zonder windgeruis, met elkaar te praten. Realtime feedback krijgen en geven wordt met deze hulpmiddelen zelfs op grote(re) afstand nog toegankelijker.