RTC trainingsselecties

Van ‘Bic Techno en RS:X’ naar ‘Junioren en Jeugd’

Met de veranderingen van oud-Olympisch naar nieuw-Olympisch materiaal in het wedstrijdsurfen, heeft het RTC Windsurfen ook de volgende logische stap in de windsurf talentopleiding gemaakt.

Al sinds officiele de start van het RTC Windsurfen in 2014 wordt er getraind in twee selectie groepen. De jongste surfers trainden voorheen op de Bic Techno293 en de oudere surfers op de Neil Pryde RS:X.

De overgang van de ene naar de andere selectie werd bepaald op basis van:

  • Leeftijd (~16 jaar)
  • Gewicht (~65kg)
  • Windsurfvaardigheid (~CWO-IV)

Voor het windfoilen hanteren we ongeveer dezelfde criteria, waarbij we merken dat de Junioren tot ~70kg nog steeds internationaal competitief kuunen zijn. Dat is een verandering die we de komende tijd beter hopen te kunnen specificeren.

Kiran Badloe

Met ingang van 2021: Junioren & Jeugd

Aansluitend op de toekomstige leeftijdsdivisies in de iQFOiL Junior & Youth klassen gaan we werken met een Junioren en een Jeugd selectie. Voor gerichtere aandacht op specifieke aandachtspunten die horen bij de leeftijds- en lange termijn talentontwikkelingsfase. Met ieder hun eigen trainingsmomenten.

Junioren: Opleiden tot allround windsurfer/windfoiler

Een veelzijdig trainingsprogramma van afwisselende trainingen op de Junior iQFOiL85. Het doel is om in alle condities en omstandigheden, op ieder board met een vin of met een foil, binnen ieder wedstrijdformat probleemloos uit de voeten te kunnen. Het programma wordt aangevuld met technisch adaptieve trainingen (o.a. Longboard, Slalom, Tandem) en donorsporten (o.a. Mountainbiken, Boulderen en fysieke krachttraining) op de momenten dat de omstandigheden niet geschikt zijn om te windfoilen.

Jeugd: Opleiden tot atletisch windfoiler

Een trainingsprogramma gericht op een verdieping en specialisatie als windfoiler. Er wordt getraind op de Youth iQFOiL85 ondersteund met technisch adaptieve trainingen (o.a. Longboard, Slalom, Tandem) en donorsporten (o.a. Mountainbiken, Boulderen en fysieke krachttraining) op de momenten dat de omstandigheden niet geschikt zijn om te windfoilen.

Junioren

U13 + U15 en (late) U17 surfers.

Starboard iQFOiL 85 Starlite in combinatie met 5.0, 6.0 of 7.0m2.

Jeugd

Vroege U17 en U19 surfers

Starboard iQFOiL 85 Starlite in combinatie met 7.0 of 8.0m2.

Peildatum leeftijdsdivisies is je leeftijd op 31 dec.

Voorbeeld: wordt je dit jaar 13, 15, 17 of 19 dan ben je op 31 december te oud voor respectievelijk de U13, U15, U17 of U19 divisie. Ook als je pas in december jarig bent, vaar je al het hele jaar met de volgende/oudere leeftijdsdivisie mee.

...