Leren surfen voor kinderen

Aan kinderen vanaf 8 jaar bieden wij surflessen aan. We stellen wel als voorwaarden dat de kinderen minimaal zwemdiploma A hebben. Wij beschikken over materiaal dat geschikt is om op die leeftijd te leren surfen. Hele kleine lichte zeiltjes die door de kinderen makkelijk uit het water te trekken zijn.

Per instructeur zijn er maximaal 6 cursisten. Als je bij ons komt windsurfen dan surf je op het materiaal van de windsurfvereniging. Daarnaast gebruik je een neopreen surfpak, surfschoentjes en een drijfvest.

 

Verschillende niveau’s

We bieden surflessen aan op 4 verschillende niveau’s. Van het leren surfen t/m het leren wedstrijdsurfen. De eisen en niveaus zijn gebaseerd op CWO (Commissie Watersport Opleidingen).

Diploma Windsurfen 1 is er op gericht op snel zelfstandig te leren surfen. Alle basisonderdelen van de praktijk en de theorie worden in niveau 1 geleerd.

Vanaf Diploma Windsurfen 2 gaan we leren met trapeze te varen en leren we de kinderen te hangen, zodat ze ook met meer wind kunnen gaan surfen om uiteindelijk ook te kunnen gaan planeren. Ook is er op dit niveau aandacht voor theorie en veiligheid op het water.

Vanaf Diploma Windsurfen 3 leren de kinderen daadwerkelijk planeren en ook planerend een gijp te kunnen inzetten. Vanaf Diploma Windsurfen 3 kunnen de kinderen kiezen of ze zich willen gaan toeleggen op het wedstrijdsurfen (Diploma Windsurfen 4) of als recreatiever surfen zich verder willen ontwikkelen.

Diploma Windsurfen 4 is het wedstrijdniveau. Kinderen die ambitie hebben voor de Jeugd Olympische Spelen of de grote Olympische Spelen kunnen zich kwalificeren om deel te nemen in het RTC (Regionaal Training Centrum). Deze groep talenten trainen 3 tot 4 keer per week onder begeleiding van een professionele coach. Deelname aan deze trainingen vraagt om een aangepast programma op school.

Zomer en Winter

De windsurfvereniging biedt leden een heel jaar lessen aan. Vanaf midden april t/m midden oktober zijn die windsurflessen bij de club. Vanaf midden oktober t/m de start van de windsurflessen bieden we een indoortrainingsprogramma aan. Dit programma is gericht op het ontwikkelen van de motorische vaardigheden die nodig zijn om te leren surfen en/of beter te leren windsurfen. Meer informatie over dit programma vind je op de pagina ‘Winter indoorprogramma’

Opbouw windsurflessen

Start van de les

 • De lessen starten om 18:00 uur
 • Zorg dat ca 20 minuten eerder aanwezig bent om voldoende tijd te hebben om je om te kleden, anders mis je een stuk van de les
 • Als je binnenkomt, ga je dan eerst melden bij je instructeur voor de presentielijst.
 • Voorafgaand aan de les legt de instructeur uit welke onderdelen er behandeld gaan worden die avond
 • De groep beginnende surfers (niveau A) zal diverse avonden oefenen op de simulator op de kant
 • Nadat iedereen zijn/haar materiaal klaar heeft gemaakt gaat de groep gezamenlijk het water op

Alternatieven oefeningen

 • Aan het begin van de les worden regelmatig ‘spelletjes’ gespeeld op het water of op de kant. De spelletjes hebben altijd als doel bepaalde motorische vaardigheden te trainen. Denk aan bijvoorbeeld; evenwicht, leren hangen
 • Bij weinig of geen wind kan de surfinstructeur beslissen om een alternatieve les te geven. Bv SUP wedstrijdjes of oefeningen op de kant. Ook hier is het alternatieve programma ontwikkeld om bepaalde motorische vaardigheden te trainen die belangrijk zijn voor het leren windsurfen

Opruimen en nabespreking

 • Na het einde van de les, verwachten we dat de lessers (en ouders) meehelpen om het surfmateriaal weer netjes op te ruimen
 • Daarna kunnen de lassers evt. douchen
 • Na het douchen komt de groep nogmaals bij elkaar voor een nabespreking van de les
 • Natuurlijk kan je ook lekker even chillen in de bar/restaurant Haddock

Leerlingvolgsysteem

 • Per niveau moeten de cursisten een aantal vaardigheden beheersen en ook theorie kennen
 • De surfinstructeur houdt de ontwikkeling van de cursist bij en koppelt dit terug aan de cursist
 • Periodiek zal tijdens een examenles worden beoordeeld worden of een cursist alle vaardigheden van het niveau beheert. Zo ja, dan zal de cursist aan het einde van de les een diploma windsurfen ontvangen.
 • De les daarop volgend start de cursist in de groep voor het volgende niveau
 • Op de pagina ‘Eisen windsurflessen per niveau’ kun je lezen wat je moet kunnen om je diploma te halen

Praktische informatie

 • Het clubgebouw is tijdens het les-seizoen (eind april-midden oktober) elke woensdag en donderdag namiddag en avond open
 • Het seizoen loopt tot in oktober, definitieve einddatum volgt in de loop van het seizoen, evenals de (beperkte) zomerstop. Kijk voor de actuele start en einddatum in de agenda.
  Clubgebouw open 17:15 uur
  Start les: 18:00 uur
  Einde les A-groep (beginners) 20:00 uur
  Einde les andere groepen 20:30 uur
 • Nadat de windsurflessen in oktober gestopt zijn, dan gaan we wekelijks trainen in een gymzaal om te werken aan conditie, kracht en de motorische aspecten die nodig zijn om te leren surfen en/of om beter te leren windsurfen.
  Kinderen vanaf 8 jaar t/m 12 jaar woensdagavond 18:00 – 19:00 uur
  Kinderen vanaf 12 t/m 15 jaar woensdagavond 19:00 – 20:30 uur
  Jeugd vanaf 16 jaar en volwassenen woensdagavond 20:30 – 22:00 uur
 • Je kunt je vooraf inschrijven door invullen van het lidmaatschap inschrijfformulier. De contributie gaat pas in, na plaatsen in een van de lessen.

Meer weten of wil je eerst een proefles? Dat kan kom op woensdagavond naar de surfclub of meld je aan voor een proefles.

 

Meld je aan als lid en/of voor één van de activiteiten!