Wedstrijdsurfen

Naarmate je beter wordt in het surfen, kun je je op een gegeven moment willen meten met anderen. Dat kan door mee te doen aan wedstrijden. Wedstrijdsurfen gebeurt op allerlei niveaus in verschillende disciplines. Van clubcompetities tot Regio Cups en NK’s tot internationale wedstrijden. Sommige wedstrijden zijn gericht op specifieke disciplines, zoals de Nederlands Kampioenschappen (NK’s) Formula, Slalom, RS:X en Techno. Hieronder leggen we de verschillende disciplines uit.

Afhankelijk van je ambities als wedstrijdsurfer, kun je je op een gegeven moment gaan specialiseren in een van de disciplines. Valt de keuze op Formula/Slalom, dan kan nog de keuze worden gemaakt om je te specialiseren in de RS:X met als hoogst haalbare wedstrijddoel de Olympische Spelen. Blijf je Formula varen of kies je voor Freestyle/Wave, dan zijn WK’s en PWA’s de hoogst haalbare wedstrijdniveaus.

Op http://www.wedstrijdsurfen.nl/wedstrijdklassen/ lees je alles over de verschillende wedstrijddisciplines. Met welke boards en zeilen er wordt gevaren en wat er bij de verschillende wedstrijden van de surfers wordt verwacht.

 

Disciplines

 

Wedstrijdsurfen: niveaus en disciplines

Bic Techno 293 klasse

De Bic Techno jeugdklasse is gebaseerd op de Bic Techno 293 One Design en is een jonge wedstrijdklasse voor surfers tot 17 jaar. Het board heeft een eenvoudig te bedienen zwaard en een verstelbare masttrack. One Design wil zeggen dat het een eenheidsklasse is, wat deze klasse tegelijkertijd ook betaalbaar houdt. Iedereen vaart dus met hetzelfde materiaal. Het verschil op de finishlijn wordt bepaald door het hebben van een betere techniek, tactiek en strategie.
Op de Techno 293 kun je aan alle wedstrijden en wedstrijdseries meedoen. Van clubwedstrijd tot de Holland Windsurfing serie, van de Regiocups tot het NK.
Bij Almere Centraal hebben we een aparte trainingsgroep voor de BIC Techno’s. Meer informatie vind je hier.

Formula & Windfoilen

Formula is een race discipline waar het vooral aankomt op tactiek, techniek en materiaal beheersing. Alleen een hoge topsnelheid is niet voldoende. Daarbij komt ook de kwaliteit van het materiaal. Omdat dit geen eenheidklasse is, en veelal groot materiaal nodig is, is dit een dure klasse. Hoe beter je materiaal, hoe hoger het prijskaartje. Een Formula board is kort maar breed (1 meter) en heeft geen zwaard. Deelnemers aan de race mogen één productieboard en maximaal 3 zeilen inschrijven. Met dit materiaal kan een windbereik van 7 tot 20 knopen worden afgedekt. In de praktijk kan echter wel veelal worden volstaan met 2 zeilen. Het windfoilen heeft in deze discipline het stokje overgenomen van het gewone formulaboard. Op dit moment kan er in de Formula klasse zowel met een gewone vin als met een windfoil meegedaan worden. De verwachting is wel dat de regels komende jaren aangescherpt gaan worden.
Met een Formula board (al dan niet met een windfoil) kun je onder andere meedoen aan de Holland Windsurfing Serie en Nederlandse Kampioenschappen.

Slalom

Slalom is een discipline die bijna met alle “korte” boards kan worden gevaren. De echte slalomboards zijn wel het beste geschikt. Slalomboards hebben geen zwaard. Ook hier geldt dat het geen eenheidsklasse is. Bij officiële wedstrijden mogen deelnemers twee productieboards (zonder zwaard) en maximaal 4 zeilen van maximaal 10.00 m² inschrijven. Slalomraces worden gevaren met een minimale windsterkte van 11 knopen. Bij het Nederlands kampioenschap wordt vanaf 15 knopen gevaren.
Wil je meedoen aan slalomwedstrijden, dan kun je denken aan Regio Cups (deze maken vaak deel uit van de Holland Windsurfing Serie) en Nederlandse Kampioenschappen.

RS:X

De RS:X is een officieel olympisch windsurfboard. Deze plank is ontworpen in 2004 door Jean Bouldoires & Robert Stroj. Zowel de RS:X al de bijbehorende zeilen komen uit dezelfde Neil Pryde fabriek, daarom noemen we het een eenheidsklasse. Door het formaat van de plank en het zeil kan het ontwerp in alle windsnelheden, van 3 tot 30 knopen, gebruikt worden.
Het hoogste wedstrijddoel met de RS:X zijn de Olympische Spelen. Daarnaast zijn er EK’s en WK’s. De kans is groot dat de huidige RS:X na de komende Olympische Spelen van 2020 vervangen gaat worden door een nieuw board en/of format. De kans is groot dat windfoilen het nieuwe Olympische format gaat worden. Bij Almere Centraal habben we een aparte trainingsgroep voor de RS:X, echter op dit moment wachten wij de ontwikkelen omtrent het nieuwe Olympische format met spanning af. Meer informatie vind je hier.

Freestyle/Wave

Freestyle en Wave lijken qua techniek en materiaal wel enigszins op elkaar. Het grote verschil is dat voor Freestyle geen golven nodig zijn. Het freestyle materiaal is dan iets lichter omdat het net wat minder stevigheid nodig heeft dan wave materiaal. Freestyleboards hebben meestal een volume dat ligt tussen de 90 en 110 liter. De boards zijn iets groter en breder bij de neus en tail dan wave boards. Het volume bij wave boards ligt wat lager zodat de surfer meer controle kan houden. De vin (of vinnen) van een wave board zijn licht gebogen.
Een van de meest bekende Freestyle evenementen is Dam X bij de Brouwersdam. Dit is het Europees Kampioenschap Freestylen. http://www.brouwersdam.nl/nl/events/dam-x.

Meer informatie over wedstrijden en disciplines

Overzicht nationale en internationale wedstrijden:
https://www.windsurfing.nl/index.php/evenementen
http://www.wedstrijdsurfen.nl/
https://www.pwaworldtour.com/index.php?id=2151

De Regio Cup en Jeugdwedstrijden zijn samengevoegd in de Holland Windsurfing Series: http://www.watersportverbond.nl/hollandwindsurfing

Formula en Raceboard:
Open Klasse Kampioenschap http://www.wedstrijdsurfen.nl/okk/

Windsurf disciplines:
http://www.leerwindsurfen.nl/windsurf-disciplines/

 

Meld je aan als lid en/of voor één van de activiteiten!

Deel dit bericht
Share