Koud of niet, de jonge talenten van het Regionaal Training Centrum (RTC) bij Windsurfvereniging Almere Centraal gaan in de winter gewoon het water op, zolang de omstandigheden het toelaten. Het is een spectaculair gezicht wanneer zij met hun windfoilplanken over het Gooimeer ‘vliegen’.

“De binnentrainingen liggen momenteel stil vanwege de coronamaatregelen, daarom ligt de focus deze winter nog meer op het buitensporten”, vertelt bestuurslid Marco Boone, verantwoordelijk voor de talentsport en het RTC. “Onze RTC-talenten hebben allemaal een goede uitrusting en zolang het niet vriest, gaan ze gewoon het water op. Woensdag 17 februari lag er nog ijs in het Gooimeer, maar een paar dagen later stonden ze alweer op hun surfboards. In de Voorjaarsvakantie zelfs zes dagen achter elkaar. Ze zijn niet alleen ambitieus, ze vinden het windfoilen ook gewoon ontzettend leuk om te doen.”

Olympische droom

Sinds 2013 is de windsurfvereniging in Almere Haven gastheer voor het RTC Windsurfen. “Jonge talenten met een Belofte-status trainen hier minimaal twee keer per week met als doel nationaal en internationaal bij de top van de wereld te presteren”, aldus Boone. “De jongste is 10 en de oudste is 18. De meesten hebben echt een Olympische droom. Zij hebben een goed voorbeeld in Lilian de Geus en Kiran Badloe, die hier ook hebben getraind.”

Nieuwe manier van surfen

Afgelopen september organiseerde WSV Almere Centraal het allereerste Foil test-event voor de jeugd ter wereld. De Geus en Badloe waren hierbij ook aanwezig om de jeugd de nodige tips en tricks te geven bij het windfoilen. “Dit is dé nieuwe manier van surfen en vanaf 2024 wordt deze ook op de Olympische Spelen ingevoerd”, aldus Boone. “De traditionele surfplank wordt vervangen door de zogenoemde iQFoilplank. Door de vleugelconstructie aan de onderkant zweef je als het ware boven het water en ga je een stuk harder. Veel spectaculairder om te zien, maar ook om te doen.”

Wedstrijden

Vier RTC-leden deden twee weken geleden mee aan de Andalusian Olympic Week Bay of Cadiz, die op maandag 1 maart werd afgerond. Tijdens deze wedstrijd in het Spaanse Cadiz behaalde Luc Schmitz de 1e plaats en werd Max Castelein 2e in de leeftijdsklasse onder 21 jaar.

“Verder ligt het wedstrijdseizoen vanwege de coronapandemie nagenoeg helemaal op zijn gat. Daarom sluiten we de RTC-trainingen sinds begin dit jaar op de zaterdagmiddagen af met een officieuze oefenwedstrijd: de Gooimeer Foil Clubcup”, vertelt Boone. “Op deze manier proberen we toch een beetje de wedstrijdervaring op peil te houden, voor als er straks wèl weer wedstrijden georganiseerd mogen worden. Want trainen is één ding, maar een wedstrijd is toch andere koek.”

Bron: Almere Deze Week